Ha így folytatod, nem lesz belőled semmi!

“Ha így folytatod, semmire nem viszed!” Ismerős mondat? Ha csak mások történeteiből, akkor szerencsés vagy. Sokféle módja van a félelmet kialakító tudattalan minták átadásának. Az itt leírt eset csak egy lehetőség, de talán iskola kezdés idején ez a legalkalmasabb arra, hogy a tudattalan szülői minták öröklődésének a folyamatába bepillantást nyerj.

 

“Miért a hátsó padba ültél…?”

„Ez az első napom az iskolában. Mindenki választhat magának helyet. Én a barátnőmmel egészen hátra ülök, az utolsó padba.

Mindaddig semmi gond nincs, amíg délután anyukám nem jön értem, és mérges tekintettel számon kérő hangon meg nem kérdezi tőlem, hogy miért oda ültem. Ez így nincs jól!

Értetlen vagyok. Egyáltalán nem értem, hogy mi baj van ezzel, de nagyon rossz érzést kelt bennem, mert nem feleltem meg anyunak.”

 

Vajon mi a baj azzal, ha a gyerek az utolsó padba ül? Jó kérdés! Főleg akkor, ha ott érzi jól magát? Kinek okoz ez problémát?

 

… így nem lesz belőled semmi!

Addig, amíg az édesanyja rá nem pirít, legfeljebb csak neki. Hogy pontosan mi a baja vele, azt maga sem tudja, mert a félelme tudattalan. Tulajdonképpen mindegy, hogy mitől fél: az utolsó padba csak a rosszak ülnek, vagy ott nem lehet hallani semmit, vagy a legjobb tanulók mindig az első padban vannak… így nem lesz majd belőle semmi. Mindegy, hogy mi áll a háttérben. Magánügy.

Magánügy addig, amíg a gyereket le nem szidja. Ettől kezdve viszont már gyermeke is fél, és, ha a szülő nem tudja, hogy mitől, akkor a gyermek kétszeresen sem tudja. Csak annyit tud, hogy az édesanyja haragszik, mert a hátsó padba ült, és neki máshova kell ülnie, ha jót akar magának. Úgyhogy inkább átül másik padba. Néhány sorral előrébb.

Nem nagy gond, mondhatnánk. Végül is éppen annyi erővel ott is ülhet. Nem mindegy?

Sajnos nem. Nem az nem mindegy, hogy hol ül, hanem az, hogy miért? Ha azért ül a leghátsó, vagy akár a legelső padban, mert ott érzi jól magát, akkor boldog gyermek, akiből boldog felnőtt lesz. Olyan, aki tudja, hogy mi a jó neki, azt teszi, és ezért boldog lehet. Ha viszont azért ül ott ahol, mert különben megharagszanak rá, akkor nem boldog, mert nem a helyén ül. Azért nem, mert fél attól, hogy különben megharagszanak rá. Inkább megtanulja feladni önmagát, és a hátsó padból, ahol egyébként jól érezné magát előrébb ül azért, hogy megfeleljen az elvárásnak, amit az egyik szülő támaszt vele szemben, aki attól fél, hogy majd így nem viszi semmire. Belőle olyan felnőtt lesz, aki nem arra figyel, hogy mi a jó neki, hanem arra, hogy mi lenne rossz, és az elől menekül.

 

… így nem lesz belőlem semmi!

Az egykori gyermek ma felnőtt, és éppen válságba jutott az élete. A munkájában valamiért sikertelennek érzi magát, pedig eddig semmi baja nem volt vele. Olyan érzés, mintha nem a helyén lenne. Korábban lelkesedéssel töltötte el, de amióta visszajött a gyesről még ahhoz is meg kell erőltetnie magát, hogy a ceruzát felemelje. Mintha kiégett volna. Attól fél, hogy mi lesz vele, ha egy napon majd a gyermekei kiröppennek? Változtatnia kellene, mert így nem lesz belőle semmi.

Attól fél, hogy így nem lesz belőle semmi. Tennie kellene valamit, de azt nem tudja, hogy mit, csak azt érzi, hogy ez így, ahogy van nem jó, ezért meg kell változtatni. Azt viszont nem tudja, hogy mit szeretne, hiszen ezt már akkor megtanulta figyelmen kívül hagyni, amikor a hátsó padból előrébb ült.

Amíg ez a tudattalan félelem vezérli, addig nemcsak azzal kell szembenéznie, hogy belőle nem lesz semmi, hanem változatlan formában fogja továbbadni a gyermekének éppen ugyanúgy, ahogyan ő is kapta annak idején.

Ilyen tudattalan félelmeid vannak neked, vannak nekem, és vannak mindenkinek. Ha akarjuk, ha nem, kapjuk. Eddig élni kellett vele, mert nem volt más választási lehetőségünk, de most nem kell. Választhatod azt is, hogy feldolgozod. A szüleiden ugyan nem változtathatsz, de magadon igen, és a gyermekeiden is segíthetsz. Annyit mindenképpen, hogy nem adod nekik tovább azt, amit magad sem örömmel cipelsz az úton.

 

Feldolgozás, és változás AnaLog Terápiával

Ha nem szeretnél a gyermekednek hasonló módon tudattalan félelemeket, viselkedésmintákat átörökíteni, akkor tanuld meg, hogyan lehet utána járni az ilyen hibáknak, átprogramozni magadat, és változni úgy, hogy másképp bánj vele, mint veled bántak annak idején.

Szeretettel várunk AnaLog Terápia képzésen, vagy konzultáción. Az ezzel témával kapcsolatos képzés időpontjáról, és a tematika részleteiről itt tájékozódhatsz.

Ha a konzultáció érdekel, akkor pedig ide kattints.

2016. 09.02.

 

Loós Balázs

AnaLog Terápia

 

About The Author

Loós Balázs

Loós Balázs vagyok, az AnaLog Terápia megalkotója. Hiszem, hogy mindenki maga dönt a sorsáról, és határozza meg azt, hogy milyen élete lesz. Ha változtatni akarsz azon, amit tapasztalsz, akkor a viselkedéseden kell változtatnod. A viselkedésedet pedig az érzelmeid irányítják.