Minek neked gyerek?

Szeretnél gyermeket?

Ennek a kérdésnek akkor van különös jelentősége, ha szeretnél, de nem lehet. Ha ilyen helyzetben kiutat keresel, akkor sokkal fontosabb, hogy a következő kérdésre hogyan válaszolsz.

És miért szeretnél? Minek neked egyáltalán gyerek?

Bosszantó a kérdés megfogalmazása? Talán kissé provokatív, de attól még lényegre törő. Miért születik meg a gyermek?

A gyermekek céllal születnek. Nem is egy, hanem két céllal. Az egyik célja a születésüknek ugyanaz, ami felnőtt korukban is vezetni fogja őket. Boldogságra születnek, erre törekszenek. Felnőttként ezt bárki megteremtheti magának, feltéve, hogy tudja, hogyan lehetséges.

Gyermekként azonban nem ez a helyzet. Gyermekként boldog a szüleid (nevelőid) nélkül nem lehetsz. Szükséged van a figyelmükre, különben elvesztél. Minél inkább figyelnek rád, annál boldogabb vagy, és minél kevésbé, annál boldogtalanabb.

A szülői figyelemnek nem véletlenül van ekkora jelentősége. Azért ilyen fontos, mert csak akire figyelnek, az képes a másik tudtára adni, hogy tévúton jár. Ha nem figyelnek rá, akkor hiába mondja, semmi értelme. (Ezért lesznek a gyermekek olyan hisztisek, ha nem kapnak elég figyelmet.)  Márpedig, ha a szülő tévúton jár, akkor hibát követ el, azaz rosszul viselkedik, és, ha ő rosszul viselkedik, akkor a gyermekét is erre tanítja. A gyermek tehát a saját, és a szülő érdekében kell, hogy jelezzen, de csak akkor tud, ha figyelnek rá, és adnak a szavára.

A gyermek másik célja az, hogy a szülő figyelmét felhívja arra, hogy rosszul viselkedik. Segíti őt a hibái kijavításában. Feltéve persze, hogy a szülő figyel a gyermekére, és felismeri, hogy ő az, akinek itt tanulni valója van, és nem a gyermeke.

Minél kevésbé tudja ezt a küldetését teljesíteni, annál boldogtalanabb, és annál kevésbé van értelme az életének, és annál kisebb az esélye arra is, hogy egyszer majd felnőttként megteremtse magának a boldogságot.

Minél erősebb benned a szándék arra vonatkozóan, hogy gyermeket akarsz, és minél határozottabb céljaid vannak vele, annál kisebb az esélyed arra, hogy a gyermek téged válasszon. A gyermekek nem olyan szülőkre vágynak, akik irányítani akarják őket, dönteni helyettük, és a saját elképzeléseik szerint formálni, hanem olyanokra, akik figyelmet szentelnek nekik, hogy a segítségükkel megváltozhassanak, és megtanuljanak szeretni.

Loós Balázs

AnaLog Terápia

 

Kapcsolódó cikkek:

Az elme működéséről, az öngyógyításról és probléma megoldásról további információkat tudhatsz meg az AnaLog elme I. című könyvből, vagy az AnaLog elme I. című képzésen.

Miért van szükség az érzelmek oldására?

A tünetek (gátlások) célja, és kialakulása

Mitől függ, hogy milyen gyorsan gyógyulsz?

AnaLog Terápia konzultáció

 

About The Author

Loós Balázs

Loós Balázs vagyok, az AnaLog Terápia megalkotója. Hiszem, hogy mindenki maga dönt a sorsáról, és határozza meg azt, hogy milyen élete lesz. Ha változtatni akarsz azon, amit tapasztalsz, akkor a viselkedéseden kell változtatnod. A viselkedésedet pedig az érzelmeid irányítják.