Miért van szükség az érzelmek oldására?

Minden ember élete három szakaszra osztható.

Az első a gyermekkor. Ennek során alakítod ki a viselkedésmintáidat, melyek összessége alkotja a személyiségedet. A viselkedésminták kialakításának  a meghatározó része lezajlik, mire megtanulsz beszélni. Utána már csak finomítasz rajta. A személyiség kialakulása a gyermekkor végére lezárul. Ekkor alakulnak ki azok az érzelmek is, melyek a későbbiekben a viselkedésmintáidat, tehát a személyiségedet meghatározzák. Az életednek e szakaszának célja tehát a tudattalan  viselkedésminták kialakítása. A gyermekkorban a kíváncsiság dominálja az életedet.

A második szakasz a fiatal felnőttkor. Ez életednek az a periódusa, ami a tapasztalásól szól. A feladata az, hogy a gyermekkorodban kialakított viselkedésmintáidat alkalmazva minél több tapasztalatot gyűjts. Ezért ezt a szakaszt már nem a kíváncsiság, hanem a vágy irányítja elsősorban. A tapasztalat gyűjtés célja pedig az, hogy végül bebizonyosodjon a számodra az, hogy ezek a gyermekkorban kialakított viselkedésminták (a személyiséged) nemhogy hasznodra nem válik, de adott esetben akadályoz, vagy a vesztedet okozza. A gyermekkorban kialakított érzelmek a fiatal felnőttkorban elmélyülnek, és fokozatosan egyre észrevehetőbbé, problémássá válnak a számodra. Mivel egyebet nem tehetsz velük, fokozatosan egyre inkább igyekszel őket elfojtani.

Az élet első két szakaszának megélése a többség számára kevéssé okoz problémát, habár a gátlások akadályozhatnak mind a kíváncsiság, mind pedig a vágy megélésében.

Az ember életének harmadik szakasza az érett felnőttkor. Ez a szakasz már komoly kihívást jelent a legtöbb ember számára. Itt csak akkor juthatsz át sikerrel, ha felismerted, hogy a személyiséged, tehát a gyermekkorod során kialakított tudattalan viselkedésmintáid akadályoznak a további haladásban, fejlődésben. Ha ez a felismerés megszületett benned, akkor felkészültél a személyiséged oldására, és ezáltal érett felnőtté formálhatod önmagadat. Ez akkor történik meg, ha a fiatal felnőttkorban szerzett tapasztalataid segítségével fokozatosan fokozatosan feldolgozod az érzelmeidet, és ezáltal oldod a tudattalan viselkedésmintákat. Minél több viselkedésmintát oldasz, annál inkább képes vagy a személyiséged elengedésére, és ezáltal az elfogadásra. Ez a kulcs a boldog, és egészséges élethez a továbbiakban. Az úton való haladásban az érzelmeid vannak a segítségedre, melyek jelzik, hogy megért a pillanat a változásra (feldolgozásra). Ezen a harmadik szakaszon sikerrel átjuthatsz tudatosan, és tudattalanul is. Van, akinek a számára még nyitott a tudattalan út, és vannak, akik már csak a tudatos változást választhatják. Az utóbbi csak akkor válik lehetségessé a számodra, ha ismered, és érted az emberi elme működését, valamint az érzelmek feldolgozásának, és velük a viselkedésminták, és így a személyiség oldásának a módját.

Egy dologban egészen biztos lehetsz. A harmadik szakaszt csak akkor járhatod sikerrel, ha az érzelmeidet oldod. Anélkül legfeljebb megöregszel, de érett felnőtt (szabad) nem lehetsz. Szabad csak úgy lehetsz, ha az életedet nem irányítják sem a szüleid (gyermekkor), sem pedig a tudattalan viselkedésmintáid (fiatal felnőttkor).

Loós Balázs

AnaLog Terápia

Kapcsolódó cikkek, linkek: 

Az elme működéséről, az öngyógyításról és probléma megoldásról további információkat tudhatsz meg az AnaLog elme I. című könyvből, vagy az AnaLog elme I. című képzésen.

Problémáid oka az elméd

A tünetek (gátlások) célja, és kialakulása

Mitől függ, hogy milyen gyorsan gyógyulsz?

AnaLog Terápia konzultáció

About The Author

Loós Balázs

Loós Balázs vagyok, az AnaLog Terápia megalkotója. Hiszem, hogy mindenki maga dönt a sorsáról, és határozza meg azt, hogy milyen élete lesz. Ha változtatni akarsz azon, amit tapasztalsz, akkor a viselkedéseden kell változtatnod. A viselkedésedet pedig az érzelmeid irányítják.