Miért és meddig van jelen a tünet?

Az élet a megismerésről és az elfogadásról szól. A megismeréshez csak két dologra van szükséged. Információra (tudás) és tapasztalatra (hogy a tudásból bölcsesség legyen). A megszerzett információkat a tapasztalás során teszteled a gyakorlatban, majd amikor már eleget tapasztaltál, akkor megszületik benned egy felismerés. Elfogadod a tapasztaltakat és megnyugszol. Bölcsebb leszel. Ez a megismerés folyamata.

A tünet akkor jelenik meg, amikor megértél a változásra. Eleget tapasztaltál, de te mégsem hagysz fel azzal a tevékenységgel, ami a tapasztalást szolgálta. Ezért megjelenik a tünet, hogy akadályozzon a cselekvésben és így a tapasztalásban is. Nem általában, hanem abban a vonatkozásban, amiben megértél a változásra. Ha nem sikerül a tünetet felszámolnod, akkor az azt jelenti, hogy információkra van szükséged. Mivel a megismeréshez információ és tapasztalat kell, a tünet pedig csak a tapasztalásban akadályoz, az információ szerzésben nem, ezért nyilvánvaló, hogy az utóbbira van szükséged. A tapasztalás folyamata – kényszerűen ugyan, de – lezárult, a feldolgozás pedig megfelelő információk hiányában nem tud lezajlani. A tüneted felszámolásához előbb megfelelő információkra kell szert tenned. Ha a hiányzó információkra szert teszel, akkor képessé válsz arra, hogy a tapasztalataidat feldolgozd. Így megnyugodhatsz végre és a tüneted elmúlik.

AnaLog elme I. tanfolyam

About The Author

Loós Balázs

Loós Balázs vagyok, az AnaLog Terápia megalkotója. Hiszem, hogy mindenki maga dönt a sorsáról, és határozza meg azt, hogy milyen élete lesz. Ha változtatni akarsz azon, amit tapasztalsz, akkor a viselkedéseden kell változtatnod. A viselkedésedet pedig az érzelmeid irányítják.