Kötelező társasjáték

Képzeld el, hogy egy ismerősöd játékra invitál. Tegyük fel, hogy nincs választási lehetőséged, a játékban részt kell venned, melynek során a következő szabályok rajzolódnak ki előtted:

  • A játékból csak akkor szállhatsz ki, ha a küldetésedet teljesítetted (a célt elérted).
  • Nem baj, ha meghalsz, mert akárhányszor újrakezdheted.
  • Nincs két egyforma pálya. Minden alkalommal új környezetbe fogsz kerülni, és a többi szereplő is lecserélődik.
  • A tapasztalataidat magaddal viheted, de az emlékeidet nem.
  • A játék során egyetlen biztos támpontod van. Van egy beépített műszered, amelyik pontosan mutatja minden pillanatban, hogy jól, vagy rosszul érzed-e magadat, azaz, hogy éppen boldog, vagy boldogtalan vagy. A játékot játszhatod boldogan, vagy boldogtalanul. Érezheted magad jól, vagy rosszul, és kizárólag tőled függ, hogy hogyan élsz, azaz melyiket választod.
  • Azt, hogy jól, vagy rosszul érzed magad, a viselkedéseddel befolyásolhatod, vagyis a sorsod a cselekedeteid következménye. Ha jót teszel (jól döntesz), akkor jó lesz neked, ha rosszat, akkor pedig rossz.

Miközben játszol, azt tapasztalod, hogy a legváratlanabb helyzetekben egyszer csak megbetegszel, vagy meghalsz, vagy éppen becsapnak, elveszted mindenedet, és kezdheted elölről az egészet ráadásul úgy, hogy semmiféle értelmes magyarázatot nem kapsz, vagy, ha mégis, akkor az az állapotodon mit sem változtat és a következő pályán ráadásul már nem is emlékszel rá.

 

Te mire törekednél a játék során, ha ezt tapasztalnád?

Én elsősorban arra, hogy maximalizáljam a boldogságot az éppen aktuális pályán. Ha már mindenképpen játszanom kell, akkor legalább érezzem jól magam közben. Másodsorban pedig arra, hogy további információkat szerezzek a játékkal kapcsolatban.

A leginkább azt szeretném még tudni, hogy:

  • Mi a játék célja?
  • Hogyan zajlik, mi a menete?
  • Milyen eszközöket és mire használhatok a játék során, és hogyan kezeljem őket, hogy a célomat elérjem?

 

About The Author

Loós Balázs

Loós Balázs vagyok, az AnaLog Terápia megalkotója. Hiszem, hogy mindenki maga dönt a sorsáról, és határozza meg azt, hogy milyen élete lesz. Ha változtatni akarsz azon, amit tapasztalsz, akkor a viselkedéseden kell változtatnod. A viselkedésedet pedig az érzelmeid irányítják.