Álmatlanság, alvászavar

Kevés tünet létezik, mely egyértelműbben hívná fel a figyelmet egy feldolgozatlan konfliktusra, mint az álmatlanság.

Alvásra mindenkinek szüksége van. Egy idő után minden ember elfárad és ha nem tér pihenni, akkor előbb utóbb a kimerültség jeleit észlelheti magán.

A legtöbb ember, aki nem tud nyugodtan aludni, a nyughatatlanul cikázó és a fejében egymást viharos gyorsasággal követő gondolataira panaszkodik. Ezek annyira intenzíven vannak jelen, hogy egyetlen pillanatra sem képes kikapcsolni és nyugalmat „erőltetni” magára.

Nyilvánvalóan rettentően feszült és stresszes valamitől. Valamitől, amiről nem tudja, hogy pontosan micsoda, hogyan és mikor keletkezett és miért van jelen? Természetes, hogy ebben a helyzetben semmit nem tehet az ellen, hogy a gondolatai cikázzanak. Ismeretlen problémára lehetetlen megoldást találni, így lehetetlen nyugalomra lelni is.

Az elméje több okból kifolyólag sem képes megnyugodni.

Egyrészt nem tudja, hogy pontosan mivel van problémája, így nem tudja, hogy honnan és milyen jellegű veszély leselkedik rá.

Mivel nem tudja pontosan, hogy mivel kell szembenéznie, ezért az elméje egyszerre van kereső, analizáló üzemmódban és törekszik arra, hogy megoldást találjon az ismeretlen eredetű veszélyre. Ez nyilván lehetetlen küldetés.

Abban az esetben, ha netán mégis sejtené, hogy mi az, ami rendszeresen felzaklatja, akkor sem tud megoldást találni, mivel az analizáló elme, azaz a logika erre képtelen.

Valójában a megoldáshoz nem arra van szükség, hogy meg tudja magyarázni, hogy miért feszült. A tünet felszámolásához arra van szükség, hogy szert tegyen egy felismerésre és azt beépítse a mindennapjaiba. Arra van szüksége, hogy felismerje, hogy feleslegesen aggódik.

Erre a felismerésre a racionális gondolkodás segítségével lehetetlen ráébredni, mert nem erre való. A logika csak a hibák felkutatására alkalmas, a megoldásokhoz másra van szükség. Ha kielemzi a helyzetét, rájöhet arra, hogy mi okozza a problémáját és így az álmatlanságát is, de az elemzést követően még meg is kell oldania azt. A megoldás kulcsa egy rég elfelejtett emlék, mely látszólag indokolatlanul és egyébként tudattalanul felzaklatta.

A megoldásról röviden...

[su_panel color=”#000000″ border=”0px solid #cccccc” shadow=”2px 3px 10px #535353″]

További információk,

kapcsolat és időpont egyeztetés

Almatlansag-alvaszavar

További bejegyzés a témában

[/su_panel]

About The Author

Loós Balázs

Loós Balázs vagyok, az AnaLog Terápia megalkotója. Hiszem, hogy mindenki maga dönt a sorsáról, és határozza meg azt, hogy milyen élete lesz. Ha változtatni akarsz azon, amit tapasztalsz, akkor a viselkedéseden kell változtatnod. A viselkedésedet pedig az érzelmeid irányítják.