A változás szabadsága

Kényszerű változás

Változás az élet. Csak addig élsz, amíg változni vagy képes. Emberként szerencsés helyzetben vagy, mert lehetőséged van saját jogon dönteni arról, hogy változz. Nem feltétlenül vagy rákényszerítve, hogy külső kényszer hazására történjen meg veled, ha akarod, ha nem, mint egy tehetetlen marionett bábuval, ahogyan az az állatoknál van.

Az állatvilágban addig uralod a területet, addig lehetsz te a főnök, amíg te vagy a legerősebb. Élvezheted a királyságot, de egy napon biztosan jön valaki, aki fiatalabb, erősebb lesz nálad, és akkor lejár a te időd, mert legyőzőre lelsz. Ha akarod, ha nem menned kell, és jól jársz, ha legalább az életedet megtarthatod. Ez a biztos kudarc, és veszteség pillanata egy külső kényszerítő erő, az erősebb által ki​kényszerített elkerülhetetlen ​változás. ​Mindenképpen bekövetkezik. Garantált kudarc, amely fájdalommal jár, és sokszor még a vesztes ​életébe is kerül.

 

A változás szabadsága a tudatosság forrása

Emberként élhetsz máshogy. Dönthetsz magad, nem feltétlenül kell ​szembenézned a külső legyőzővel, mert a kényszer, ami a változást megindítja belülről is jöhet. Ettől persze lehet még ugyanolyan rossz, de egyben lehetőség is, hogy megtanuld, hogyan használd, és kövesd ezt a jelet úgy, hogy ne fájjon a változás. Ha ezt megtanulod, akkor nem fog fájni. Nem lesz rossz ​egyáltalán. Sőt éppen azzal kerülheted el a sérülést, és fájdalmat, ha követed a belső jelzést, mert már jó előre figyelmeztet arra, hogy az úton, melyre lépni készülsz sérülésre, fájdalomra számíthatsz. Van egy tökéletesen működő belső figyelmeztető rendszered, amelyik előre figyelmeztet, hogy állj meg, előbb változz meg, különben neked fog fájni. Lehet, hogy másnak is, de neked biztosan fájni fog. A jel ami figyelmeztet egy érzelem. Ha figyelsz rá, megállsz, és előbb oldod, feldolgozod, és csak aztán mész tovább, akkor nem fogsz sérülni, sem pedig másokat bántani. Az érzelem oldása nélkül nem tudhatod, hogy hogyan viselkedj úgy, hogy sem te, sem pedig más ne sérüljön. Enélkül előbb-utóbb biztosan döntésképtelenné válsz, olyanná, aki folyton csak halogat, és másoktól várja, hogy döntsenek helyette. A gátló érzelem feldolgozásával, és oldásával láthatóvá válik az új viselkedésminta, és nyílik meg az út a számodra, amelyen nem ér kudarc, fájdalom, és csalódás.

Ez a belülről fakadó változás szabadsága az, amire emberként képes vagy. Ez a tudatosság forrása. Ettől vagy ember. ​Használd ki, élj a lehetőséggel!

Loós Balázs

AnaLog Terápia

 

AnaLog Terápia képzés, ahol a módszerről, önmagad változtatásáról, az érzelmek feldolgozásáról, és a gátlások oldásáról többet megtudhatsz.

About The Author

Loós Balázs

Loós Balázs vagyok, az AnaLog Terápia megalkotója. Hiszem, hogy mindenki maga dönt a sorsáról, és határozza meg azt, hogy milyen élete lesz. Ha változtatni akarsz azon, amit tapasztalsz, akkor a viselkedéseden kell változtatnod. A viselkedésedet pedig az érzelmeid irányítják.