Stressz: a segítő jel

Minden rossz okozója

A stressz talán az egyik legtöbbet emlegetett ok, amit a különféle betegségek, és tünetek kiváltójaként tartanak számon manapság. Különösen a tartós stresszt mondják veszélyesnek, mivel gyengíti az immunrendszert, és vele a szervezet ellenálló-képességét. Kétség nem férhet hozzá, hogy ahol probléma van, ott stressz is van, de ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a stressz okozza a problémát. Engem ez a helyzet inkább arra emlékeztet, amikor egy osztályban van egy rossz gyerek, akire minden csínytevést hajlamosak ráfogni pusztán azért, mert ő mindig ott van, ahol balhé történik. Attól, hogy ott van, még nem biztos, hogy ő  is okozta.

 

Az univerzális figyelmeztető jelzés

Én azt látom, hogy sokkal inkább arról van szó, hogy a stressz egyfajta univerzális belső jelzés, ami a figyelmet igyekszik felhívni, és ráirányítani arra, hogy valami nincs rendben. Valamivel foglalkoznod kellene, különben baj lesz. Ha egy problémával nem foglalkozol, akkor abból tényleg baj lesz, de nem a stressz miatt, hanem azért, mert valamit, ami rossz neked változatlanul hagysz, és ezért folyamatosan rosszat tesz neked. Nem a stressz okozza, hanem az, amire a stressz a  figyelmedet felhívja.

Ha a problémád okának a stressz tekinted, az olyan, mintha az autó meghibásodásáért az alacsony olajszintet jelző lámpát tenné felelőssé. Annak a lámpának nincs más feladata, mint hogy egy megoldatlan problémára felhívja a vezető figyelmét. Tovább mehet, ha akar, még egy darabig, de egy idő után be fog sülni a motor, és az autó tönkremegy. Nem azért megy tönkre, mert a lámpa jelzett, hanem azért, ami miatt jelzett. Jóval nehezebb lesz megjavítani, mint ha időben szervizbe vitte volna, hogy megkeressék az okát az olajszint csökkenésének.

A stressz életben betöltött szerepe pontosan ugyanez. Akkor jelenik meg, amikor egy megoldatlan probléma huzamosabb ideig van jelen a mindennapjaidban. Egy probléma attól lesz azzá, hogy hibázol, és a hibádat ismételten elköveted. Először csak apró tévedés, másodszor azonban már döntés. A feszültség már az első alkalommal megjelenik, és mindannyiszor visszatér, ahányszor a hibás döntést megismétled. Pont azért van ott, hogy jelezzen, hogy figyelj, és változz meg! Ráadásul minden alkalommal egy kicsit erősebbé is válik. Minél többször követed el ugyanazt a hibát, annál feszültebb leszel tőle.

 

Ha megölöd a hírhozót, az nem oldja meg a problémádat

Nem mondom, hogy haszontalan dolog a stressz szintjét csökkenteni, de önmagában ez még nem gyógyír a problémádra. Ha másban nem is, azért abban mindenképpen van jelentősége, hogy sokkal nehezebb megfelelően koncentrálni akkor, amikor az ember nagyon feszült. Ilyenkor a gondolataid megállíthatatlanul az adott probléma körül forognak, és így nem tudsz a lényegre összpontosítani. Arra, hogy megváltozz.

A stresszoldás tehát önmagában nagyon hasznos lehet, de nem érdemes annyival beérned, hogy elviselhető szintre csökkented a feszültséget, vagy netán teljesen megszünteted. Ez nagyjából olyan, mint ha az olajszint jelző lámpa felvillanásakor megállnál, egy fogóval elvágnád a lámpához tartozó vezetéket, majd – immáron zavartalanul – folytatnád az utadat. A cél nem a jelzőberendezés kikapcsolása, hanem a probléma megoldása. A problémát pedig az jelenti, hogy előbb vagy utóbb ismét szembe kell nézned egy helyzettel, amire már korábban sem volt megfelelő reakciód. Neked ezt a problémát kell megoldanod. Ha ezt megteszed, akkor a stressz automatikusan oldódik, és elmúlik a feszültséged.

Loós Balázs

AnaLog Terápia

About The Author

Loós Balázs

Loós Balázs vagyok, az AnaLog Terápia megalkotója. Hiszem, hogy mindenki maga dönt a sorsáról, és határozza meg azt, hogy milyen élete lesz. Ha változtatni akarsz azon, amit tapasztalsz, akkor a viselkedéseden kell változtatnod. A viselkedésedet pedig az érzelmeid irányítják.