2015.
01. 12.

Viselkedésminták kialakítása

Az elméjét hagyományos módon mindenki viselkedésminták kialakítására használja. Ez a tanulás, alkalmazkodás folyamata, mely a következő módon zajlik:

Amikor új, ismeretlen helyzettel szembesülsz, az magára vonja a figyelmedet. A jelet, mely a figyelmedet aktiválja a Tudat(od) küldi.

A figyelmed összpontosításával elkezdesz az új jelenségről információkat gyűjteni.

Bekapcsolod a logikádat, és az információkat elemezni kezded, hogy az új jelenség működésében szabályszerűséget, logikát keress. Ha sikerül megtalálni, akkor ezzel lehetővé teszed a magad számára azt, hogy az erre a jelenségre adott reakciódat (válaszodat), vagyis a hozzá viszonyított viselkedésedet automatizáld.

Az automatizálást az analóg (érzelmi) elméd végzi asszociáció segítségével.  Az automatizáláshoz olyan jelet kell találnod, amelyhez a jövőben viszonyíthatsz, amikor ezzel a jelenséggel találkozol. Az asszociációt aktiváló jel bármi lehet, amihez viszonyítani tudsz, és a cselekvést elindítja. Az életben univerzálisan használt asszociációs jelek az érzelmek. Az érzelmi elméd asszociációs, automatizálási képessége segítségével gyorsíthatod a döntéshozatal, és cselekvés folyamatát, jelentősen lerövidítve így a reakcióidődet.

A teljes folyamat tehát úgy zajlik, hogy először a Tudat jelez, aktiválva a figyelmet, és a logikát adatgyűjtés és elemzés  céljából. A logika pedig rendszer feltérképezését, és a megfelelő megfelelő reakció kialakítását követően átadja a terepet az analóg elmének, mely automatizálja az új viselkedésmintát.

Így alakul ki a viselkedésminta, a személyiség egy építőkockája. Minden viselkedésminta, melyet így alakítasz ki tudattalan, és mindegyik mögött ugyanaz a motiváció húzódik meg. A félelem. Ez gyermekkorban - jó esetben - nem jelent problémát, felnőtt korban azonban igen.

Nagyjából 30. életévét követően minden embernél elindul egy változási folyamat, melynek célja, és lényege a korábban kialakított viselkedésminták felszámolása, és ezáltal a tudatosodás. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, az elmédet meg kel tanulnod a fent leírttól eltérő módon használni. Ha ezt nem teszed meg, és az elmédet továbbra is a korábbi módon használod, akkor jóllehet azt hiszed, hogy megoldod a felmerülő problémáidat, valójában csak elmélyíteni fogod őket. Ezt onnan veheted észre, hogy a konfliktusaid rendre visszatérnek, elmélyülnek, majd problémákká növik ki magukat átterjedve esetleg több életterületre is, végül pedig tünetek, és betegségek jelentkeznek. Mindezek célja, hogy felhívja a figyelmedet arra, hogy változnod kell.

Itt olvashatsz arról, hogy hogyan alakulnak ki a  problémáid, és érzelmeid.

Hogy hogyan tudod őket felszámolni, azt megtudhatod az AnaLog elme I. című könyvből, és elsajátíthatod a tanfolyamon.

Az elme felépítéséről pedig itt olvashatsz.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...

Kapcsolodó cikkek

2024.
02. 19.

Hogyan állj ki önmagadért?

Eszter egy társasházi lakásban élt. Nagyon szeretett ott lakni, mivel a munkahelye és a városközpont…
Elolvasom
2023.
12. 18.

Hogyan kezeljük, ha a gyermekünk hisztizik?

A játszótéren egy három év körüli kislány először csak pityergett, majd egyre jobban elkeseredett és…
Elolvasom
2023.
11. 29.

Ne feleselj!

Ne vitatkozz! Változz! A logika hasznos minden helyzetben, kivéve, ha újjal, váratlannal találkozol. Ne gondolkodj, figyelj! Ne feleselj! :-)
Az egyik leghasznosabb szabály az életben talán az, hogy tanuld meg, hogy soha nem vitatkozol…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva