2024.
03. 18.

Alvászavar

A cikk szerzője

Loós Balázs

  • Alapító
Loós Balázs vagyok, az AnaLog Módszer megalkotója és az AnaLog elme I. című könyv szerzője. 2004 óta foglalkozom az emberi elme működésével, az érzelmek, és viselkedésminták tanulmányozásával, feldolgozásával, és változtatásával. Ezzel a módszerrel fel tudjuk térképezni, hogy milyen... Bővebben

Nem kell mindent érteni

Régóta dolgozom már kliensekkel. A sok ezer találkozó során megszoktam, hogy nem kell megérteni mindig mindent. Különösen nem azokat a jelenségeket, amiket a tudattalan vezérel. Azokat nem is lehet, legalábbis nem előre. Sok más jelenség mellett az alvászavar ebbe a csoportba tartozik.

Furcsa dolog ez, mert szinte másról sem szól az élet, mint arról, hogy figyeljünk, analizáljunk, értsük meg a dolgok működését. Értsük meg azt, hogy mi miért van, hogyan működik. Fontos ez, és érthető oka van. A csapot sem tudod megszerelni akkor, ha nem tudod, hogy milyen alkatrészei vannak, és hogyan működik.

Ne legyen rossz

Nincs ez másképpen az emberrel sem. Veled sem. Gondolom nem nagyon szereted, ha bármilyen nehézség az utadat állja és akadályoz a továbblépésben. Bármi romoljon el, működjön rosszul, azt szeretnéd a lehető leggyorsabban megszerelni, kiiktatni az életedből, hogy megint boldogan, vagy legalábbis zökkenőmentesen, nyugodtan élhess. Sőt!

Ennél még sokkal jobb az, ha a sikerül úgy irányítanod az eseményeket, hogy a probléma létre se jöjjön. Ki se alakuljon az az akadály, ami az utadat állja. Ha megfelelően szabályozod a folyamatokat, akkor jó eséllyel többé-kevésbé zökkenőmentesen zajlanak. Ehhez azonban már nem csak azt kell tudnod, hogy mi hogyan működik, hanem arra is kell figyelned, hogy ha bármi gyanúsat észlelsz, akkor idejében lépj. Még az előtt, hogy az általad kiszúrt gyanús jel tényleg problémává alakulna, mert akkor már lehet, hogy késő. Legalábbis sokkal nehezebb, macerásabb megoldani, mint ha idejében kiszúrnád és cselekednél.

Itt találsz egy írást a stresszel kapcsolatban.

Figyelj és analizálj

Ha a csapot még akkor szeded szét, amikor éppen, hogy csak csepegni kezd, sokkal könnyebb megjavítani. Ehhez viszont figyelni kell a jelekre, amikről következtetni lehet arra, hogy valami nincs rendben. Magának, a hiba elhárításának az alapja pedig az analízis. Szétszeded a csapot, és megkeresed a hibát.

Nagyjából ugyanez zajlik az elmédben is akkor, amikor az életedben veszel észre valamit, ami gyanús. Mondjuk éppen nincs párkapcsolatod, de szeretnél, és a barátaid bemutatnak neked valakit, akivel szerintük jól megértenétek egymást. Figyelmes, szorgalmas ember, aki fontos poziciót tölt be a cégnél.

Fontos pozíciót? Az apád is fontos pozíciót töltött be. Mindig a munkahelyén volt, és csak magával, meg a munkájával volt elfoglalva. Az anyád egy ponton besokallt, és a folytonos veszekedéseknek válás lett a vége.

Kösz, de neked olyan ember nem kell, aki fontos pozíciót tölt be, mert az olyan ember soha nincs otthon. Köszönöd, de ebből inkább nem kérsz.

Megtanulod azt, hogy a lehetséges hibát idejében kiszúrd. Pont, mint a csöpögő csapnál.

Ha nem megoldható, gyomláljuk ki

Csakhogy míg a csöpögő csapnál a hibaelhárítás nem ott fejeződik be, hogy észrevetted, hogy csöpög, rengeteg esetben az életedben a folyamat mégis ezzel ér véget. Kiszúrod, hogy az az ember megbízhatatlan, vele nem közösködsz. A másik nem elég figyelmes, azt azért kerülöd el, a harmadik, negyedik, ötödik és ki tudja hányadik meg … végtelen a lista, de legalábbis elég hosszú.

Helyzetek, melyekbe nem mész bele, vagy, ha mégis, akkor sincs benne köszönet. Nincs rá megoldásod.

Az elméd figyel, és analizál. Figyel, hogy idejében észrevegye azokat a helyzeteket, melyek megoldásra várnak, és analizál, hogy megértsd és megoldhasd őket lehetőleg előre, vagy jelez, hogy kerüld el. Ne menj arra.

Itt találsz egy cikket a gyermekek hisztijével kapcsolatban.

Amikor a gyomlálás nem segít

Jelez, ha tud. Sajnos vannak olyan helyzetek az életben, melyek előre nem láthatóak, vagy ha láthatóak, sem kerülhetők el. Ha ilyen helyzet következik be, akkor is bekapcsolhat az elméd, és elkezd analizálni, hogy megoldást keressen. Az, hogy mennyire erősen, intenzíven foglalkozik az analizálással és megoldás kereséssel, attól függ, hogy mennyire érint meg érzelmileg az, ami történt.

Vannak olyan helyzetek az életben, amikor képtelen vagy leállni, mert annyira zavar az, ami történt. Az elméd csak pörög, pörög, pörög, és nem képes leállni, te pedig képtelen vagy emiatt elaludni. Nem megy, mert ahhoz el kellene engedned a problémádat, és ellazulni kissé, de az érzelmi érintettséged miatt ez nem megy.

Az életedben a problémák nem azért vannak, hogy halogasd a megoldásukat. Még egy csöpögő csappal is foglalkoznod kell előbb-utóbb. Miért ne lenne ez másképpen az emberi kapcsolataiddal, a konfliktusaiddal?

Nem akarásnak nyögés a vége

Ha netán mégis túl sokáig halogatnád a problémáid megoldását, eljuthatsz egy olyan pontra, amikor annyira sürgetővé válik a megoldás megtalálása, hogy még aludni sem hagy nyugodtan. Ez az a pont az életben, amikor az álmatlanság jelensége felbukkan. S hogy hol van az a pont? Kinek hol. Reméljük neked sehol.

Az egyik kliensem gyermekként tanúja volt a szülei veszekedésének. A veszekedést követően az édesapja kimerülten elszunyókált a fotelben, majd az édesanyja halkan suttogva közölte vele, hogy kezdjen öltözködni, mert csomagolnak. Amíg aludt, addig leléptek, és elhagyták az édesapját. Elköltöztek. Sokáig nem okozott ez neki komolyabb gondot. Talán különösebben fel sem tűnt mindaddig, amíg egy napon az édesapja váratlanul meg nem halt. Attól a naptól kezdve nem tudott aludni. Alvászavar alakult ki nála.

Hogy miért, azt mindaddig nem tudta meg, amíg az érzelmeket, melyek a jelenség hátterében meghúzódtak és azt vezérelték fel nem dolgozta, és a szükséges módon meg nem változott.

Bár nem tartozik szorosan a tágyhoz, de a sok ezer találkozó megtanított arra is, hogy mennyire érdekes és egyébként logikus, habár teljesen szubjektív érzelmi összefüggések irányítják az életünket. Az ő esetében az állt a háttérben, hogy úgy érzte, hogy cserbenhagyta az édesapját akkor, amikor az anyukájával lelépett. Az álmatlanság aztán - nem véletlenül az életközépnek nevezett életszakaszban - azért bukkant fel, hogy felhívja a figyelmét arra, hogy hasonló heyzet alakult ki a párkapcsolatában. Akkoriban már hosszabb ideje volt válságban a kapcsolatuk. Kapott egy kis segítséget, hogy vegye észre magát. És a másikat.

Az életed olyan csap, amit nem tudsz kicserélni.

Kénytelen vagy megszerelni. Előbb, vagy utóbb.

Loós Balázs

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal:
Ha szeretnél értesülni, ha új cikket teszünk közzé, akkor...
A cikk szerzője

Loós Balázs

  • Alapító
Loós Balázs vagyok, az AnaLog Módszer megalkotója és az AnaLog elme I. című könyv szerzője. 2004 óta foglalkozom az emberi elme működésével, az érzelmek, és viselkedésminták tanulmányozásával, feldolgozásával, és változtatásával. Ezzel a módszerrel fel tudjuk térképezni, hogy milyen... Bővebben

Kapcsolodó cikkek

2015.
02. 04.

Álmatlanság

A mai ember szinte minden problémája a túlzott kontrollra vezethető vissza. A kontroll jó dolog,…
Elolvasom
Copyright © 2011 – 2024 | AnaLog Módszer - Loós Balázs - Minden jog fenntartva